Tips en ervaringen

*Alle verzamelde informatie kan je in één map bewaren, zodat je nabestaanden alles bij elkaar hebben. De uitvaartverzorger verstrekt een ‘akte van overlijden’, waarmee abonnementen en rekeningen kunnen worden opgezegd. Als je een partner hebt, zorg dan voor een en/of rekening en machtig je partner op jouw persoonlijke rekening, zodat hij of zij direct beschikking heeft over je rekeningen en niet hoeft te wachten tot alle administratie rondom het erfrecht is geregeld.

*Je kan voor je nabestaanden een lijstje maken met al je lopende abonnementen, zodat ze één overzicht hebben en alles op kunnen zeggen. Zo worden ze later niet steeds weer opnieuw geconfronteerd met lopende zaken. Om accounts voor social media of email te wijzigen, is het handig om ook een lijstje met wachtwoorden en inlogcodes (ook van bijvoorbeeld je telefoon) in de map te stoppen.

*Jonge kinderen gratis meeverzekerd voor ziektekosten op jouw naam? Informeer jezelf bijtijds (als je partner een andere verzekering heeft) of de dekking voor bijvoorbeeld orthodontie gelijk is en bekijk of een overstap voor je partner verstandig is en zet de kinderen bij zijn of haar verzekering bij.

*Heb je een auto op jouw naam staan? Kijk dan of je deze nu alvast wilt overschrijven op je partner of kind.

*Gaandeweg zal je misschien steeds weer iets bedenken, wat belangrijk is voor je nabestaanden om te weten. Je kan een notitieboekje bij je houden, om dat soort zaken gelijk in op te schrijven, zodat je het niet meer kan vergeten.

*Doe je nu je eigen administratie? Zorg dan dat je nabestaanden alvast inzicht krijgen of de administratie van je overnemen.

*Wist je dat een Facebook-account ook een herdenkingsstatus kan krijgen? Zo blijft je account bestaan en kunnen mensen berichten achterlaten die voor nabestaanden leesbaar zijn. Alleen aangetoonde familie kan deze status bij Facebook aanvragen.

*Als je huisdieren hebt, heb je misschien al in gedachten wie er voor ze moet gaan zorgen en daar afspraken over gemaakt. Zo niet, dan kan je dat in je testament of codicil opnemen. Informeer bij je plaatselijke pension naar de mogelijkheden voor opvang of kijk naar de mogelijkheden voor herplaatsing.

*De meeste ziekenhuizen hebben een maatschappelijk werker in huis. Vraag ernaar, als je behoefte hebt aan een gesprek over je zorgen. Ze weten lang niet alle antwoorden, maar kunnen misschien wel met je meedenken.

*Heb je kanker en wil je graag ondersteuning? Care for cancer kan je begeleiden en helpen bij een aantal belangrijke processen. Deze begeleiding wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed.

Plaats een reactie