Euthanasie

Nederland heeft een euthanasiewet, maar een euthanasie is niet vanzelfsprekend. Hiervoor moet je een aantal zaken vooraf regelen en een euthanasieverklaring ondertekenen.

Zo’n verklaring kan je laten opstellen door een jurist, maar via de Nederlandse Vereniging voor vrijwillige euthanasie (NVVE), kan je een complete set documenten bestellen, met daarin o.a. een euthanasieverklaring, een wilsverklaring en een verklaring ‘voltooid leven’ . Hiervoor moet je wel eerst lid worden van de vereniging (17,50 p.j.). De documenten worden in meervoud geleverd, zodat je extra exemplaren bij de huisarts of behandelend arts kan achterlaten.

Om je euthanasie zo goed mogelijk te regelen, is het van belang dat je bij je huisarts en/of behandelend specialist informeert naar zijn of haar bereidheid tot medewerking. Bespreek je wensen regelmatig (liefst minimaal één keer per jaar), voor een goede dossiervorming. Mocht een arts niet bereid zijn mee te werken aan een euthanasiewens, dan kan de levenseindekliniek mogelijk helpen.

Mocht je ervoor kiezen om naar een hospice te gaan, in de laatste fase van je leven, vergeet dan niet te informeren naar het standpunt van de betreffende instelling. Er zijn hospices waar euthanasie niet toegepast mag worden.

Meer informatie over de wetgeving rondom euthanasie en de verschillende mogelijkheden, staat de lezen op de website van de NVVE (zie link in eerste alinea).

Plaats een reactie